Adi ortaklığın limited şirketine dönüşmesi nedeniyle, adi ortaklığa ait araçların limited şirkete devrinde harç alınır mı?
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
Diğer Vergiler ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.12/2.18-6831 8.2.2001/703
KONU : Adi ortaklığın limited şirketine dönüşmesi nedeniyle, adi ortaklığı ait araçların limited şirkete devrinde Taşıt Alım Vergisinin aranılıp aranılmayacağı hk.
İLGİ : .... tarihli dilekçeniz
Dilekçenizde, ..........ünvanlı adi ortaklığınızın ...............San. Tic. Ltd. Şti'ne dönüşmesi nedeniyle adi ortaklığa ait araçların limited şirkete devrinde Taşıt Alım Vergisinin aranılıp aranılmayacağı hususunda bilgi verilmesi istenilmiştir.
1318 sayılı Finansman Kanununun Taşıt Alım Vergisine ilişkin maddelerinde değişiklik yapan 2346 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde;
“Bu Kanunun 4,5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı taşıtların;
1. Her ne şekilde olursa olsun iktisap edilmesi, (...)
2. Yurt dışında iktisap edilerek Türkiye’ye ithal edilmesi,
3. Vekaletname ile tasarruf hakkının devralınması,
Taşıt Alım Vergisine tabidir.
Taşıt Alım Vergisinin mükellefi bu Kanunun 4,5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı taşıtları yukarıda belirtilen şekilde iktisap eden yurtdışında iktisap ederek Türkiye’ye ithal eden veya bunların tasarruf hakkını devralan gerçek veya tüzel kişilerdir.” denilmektedir.
Aynı Kanunun muaflık ve istisnalar başlıklı 3 üncü maddesine 3089 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenen (d) bendinde ise "Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesi hükümlerine uygun olarak şahıs şirketlerinin sermaye şirketlerine dönüşmesi veya ferdi işletmelerin sermaye şirketlerine devrolunması ile Kurumlar Vergisi Kanununun 36 ve 37 nci maddeleri hükümlerine göre birleşme ve devir halleri veya Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre nev'i değişikliği nedeni ile yeni şirkete devredilecek taşıtlar Taşıt Alım Vergisine tabi değildir" hükmü yeralmaktadır.
Diğer taraftan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinin 2 nci fıkrasında; "Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifi ile bütün halinde devrolunması, devralan şirketin bilançosuna aynen geçirmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip ve sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması (bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır) halinde değer artışı kazancı hesaplanmayacağı ve vergileme yapılmayacağı belirtilmiştir.
Sözkonusu hükümlere göre, ferdi işletmenin bilançosunun aktif ve pasifiyle bütün halinde limited şirkete devrolunması devrolunan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen işletmenin ortaklarının şirketten devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermaye tutarında nama yazılı ortaklık payı alması durumunda bu devir nedeniyle değer artışı kazancı hesaplanmayacak ve vergileme yapılmayacaktır.
Bu itibarla yukarıda bahsi geçen Kanun hükümlerinde belirtilen şartlar dahilinde adi ortaklığınızın limited şirkete dönüşmesi halinde adi ortaklığa ait araçların limited şirket adına kayıt ve tescilinde 1318 sayılı Finansman Kanununun 3 üncü maddesinin (d) bendi uyarınca Taşıt Alım Vergisinin aranılmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim